Uitgelicht


Zentuin, detailHier vindt u enkele van onze trainingen nader toegelicht:

Zen, een introductie in zenmeditatie en mindfulness

Zazen betekent zitten in een toestand van zen. En dat is waar in deze training de nadruk op ligt: het beoefenen van zen-meditatie. Zen legt vooral de nadruk op de open geest. Vaak wordt onze geest echter beheerst door bubbels, waarde-oordelen, positief of negatief, waarmee we naar de wereld om ons heen kijken. Zen biedt een manier om de eigen bubbels wat beter te zien en deze ook af en toe los te kunnen laten.

In deze cursus wordt aandacht besteedt aan de meditatie-houding en de ademhaling en wordt er toe gewerkt naar een stille ochtend aan het eind van de week. Ook andere zenthema’s en oefeningen komen aan bod zoals kinhin (loopmeditatie) en koans. Daarnaast is er aandacht voor de achtergrond en de geschiedenis van zen, evenals aandacht voor het Boeddisme en Oosterse Filosofie.

Natuurlijk komt ook mindfulness aan bod. Mindfulness is te zien als een instrumentele versie van principes uit het zenboeddhisme. Centraal staat het contact met het nu waar we via diverse mindfulnessoefeningen mee aan de slag gaan.

Zen en Boogschieten

Zen en Boogschieten is een klassieke combinatie in de zentraditie waar het, o.a. in Japan, al vele eeuwen beoefend wordt. De traditionele vorm van Japans Boogschieten (Kyudo) wordt beschreven in het beroemde boekje ‘Zen in de kunst van het boogschieten’. Daarin laat de schrijver zien dat jij niet de pijl schiet, maar dat de pijl zichzelf schiet…

Daar is natuurlijk veel training voor nodig maar in deze cursus wordt een aanzet gegeven. Door de techniek van het handboogschieten te oefenen, ontstaat er naast een geleidelijke beheersing over een traditioneel wapen, een verrassende correctie van lichaamshouding en balans. Omdat er bogen in alle maten van lengte en sterkte zijn, is goed handboogschieten onafhankelijk van leeftijd, sekse, lichaamslengte of kracht.

Elk gelost schot zal de spanningsfocus in het lichaam aan het licht brengen, welke gecorrigeerd, zich direct vertaalt in een bewuster gevoel en beter resultaat van de volgende schoten. Handboogschieten is een oefening voor lichaam en geest, welke zich goed laat vergelijken met de oosterse bewegings- en meditatietechnieken.

Zen en YinYoga

YinYoga is een nieuwe yoga vorm, ontwikkeld door Paul Grilley die zowel het Taoïsme, Tantra als Chakra-meditatie met elkaar verbindt. YinYoga biedt ruimte om de vele prikkels van het dagelijks leven even te laten door met rust en aandacht yoga te beoefenen. YinYoga is een langzame vorm van yoga waarin het verbeteren of laten stromen van de Chi centraal staat. Door de meridianen, waar Chi doorheen stroomt, te stimuleren, verbeteren we de werking van onze organen, helpen ons immuunsysteem en zorgen we voor een algeheel beter welzijn.

In YinYoga worden houdingen op een passieve maar ook intensieve manier beoefend en lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten). Op deze manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Dit stimuleert meer opening en ruimte in ons lichaam; in het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen en de gehele rug.

De combinatie van YinYoga met Zen is bijzonder maar ligt tegelijkertijd ook heel erg voor de hand ligt. Voor zowel YinYoga als Zen is het Taoïsme een belangrijke bron. Zen is immers voortgekomen uit de kruisbestuiving tussen het Boeddhisme en Taoïsme. Doordat je in Yinyoga lang in de houdingen blijft, heb je tijd om meer naar binnen te gaan en te observeren wat je voelt en denkt. Eenvoudigweg even stil staan bij wat jou “beweegt”. Hierdoor is yin yoga een goede aanvulling op zenmeditatie of… “in stilte zitten”.

Onafhankelijk Denken, filosoferen doe je zelf

In deze training gaan we op zoek naar de filosoof in onszelf; De denker, de onderzoeker, de vragensteller… het zijn allemaal aspecten van de filosoof. Tegenwoordig is er een raar gebruik van het woord filosoof. Een filosoof is iemand die het werk kent van beroemde filosofen, iemand die bijv. Socrates bestudeerd heeft en weet wat Plato heeft te melden. Maar eigenlijk is dat een filosofoloog; vergelijkbaar met de muzikant en de musicoloog. De muzikant maakt muziek, de musicoloog weet veel over muziek.

In deze training proberen we juist de filosoof in onszelf wakker te maken. Iemand die zelf vragen stelt en probeert antwoorden te bedenken… kortom iemand die zelf het filosofische proces aangaat. Twee aspecten staan daarbij centraal: De onderzoekende fase waarin het ontwikkelen van eigen gedachten centraal staat en de kritische fase waarin gedachten, stellingen en meningen nader worden onderzocht.

We houden ons o.a. bezig met logica, argumentatie, debatteren maar vooral gaan we proberen zelf denkstof te ontwikkelen. Geen enkele vraag wordt uit de weg gegaan: of het nu maatschappelijk gewenst is of niet, of het nu ogenschijnlijk belangrijk lijkt of niet. Elke vraag kan boeiende denkstof opleveren.

Deze cursus wordt jaarlijks verzorgd op de Volkshogeschool Terschelling.