Puk en Muk en een rieten mand


Puk en Muk (we geven ze maar even deze naam) zijn in China in een klooster. ‘Ik heb water nodig,’ zegt de meester en hij wijst naar een rieten mand. ‘Gaan jullie even water halen met die mand!’ Puk en Muk nemen de mand en lopen de rivier in maar wat ze ook proberen, de rieten mand houdt het water niet vast. Na talloze pogingen geven ze het uiteindelijk op en gaan teleurgesteld terug naar de meester. ‘Ha, fijn,’ zegt de meester terwijl hij de rieten mand bekijkt. ‘Als ik jullie had gevraagd om de mand schoon te maken, was hij nooit zo schoon geworden.’

Een aardig verhaal over het doen van klusjes. In dit geval heeft de leraar aan het klusje een doel gekoppeld, namelijk water halen. Een doel dat blijkbaar genoeg motiveert om er een tijd mee door te gaan. Puk en Muk zijn in ieder geval langer bezig dan als de leraar had gevraagd om de mand schoon te maken.

‘Doe zo goed mogelijk je best.’ Ouders zeggen het tegen kinderen, de leraar houdt het zijn leerlingen voor. Doe zo goed mogelijk je best… Het is gemakkelijk gezegd maar moeilijk gedaan. We raffelen dingen af en zijn vaak niet echt geïnteresseerd in wat we doen. Vooral eenvoudige klusjes kunnen niet snel genoeg voorbij zijn.

De reden waarom het zo moeilijk is om dit soort klusjes goed te doen, ligt voor de hand. Het werk zelf boeit meestal niet, het resultaat is ook niet wereldschokkend. We krijgen er geen applaus voor. Vaak word je er ook nog vies van en je gaat zweten, bah! Waarschijnlijk kijken we er ook op neer. We vinden onszelf vaak te belangrijk voor dit soort werk.

Dan is ons ego aan het werk. Al die verhalen die we onszelf vertellen, de zogenaamde spiegels waarmee we naar onszelf kijken. Dit is hoe ik wil zijn. Dit is wat ik nodig heb en ga zo maar door. Het ego kan op honderden verschillende manieren in de weg zitten. Het ego dat zegt dat we te belangrijk zijn voor dit werk, of het doet zijn dingetje precies andersom waardoor we proberen onze trots uit het werk te halen. Kijk eens hoe goed ik dit gedaan heb!

Trots zorgt er in dit geval voor dat de rieten mand schoon is. De leraar begreep hoe hij Puk en Muk zodanig kon motiveren dat ze hun werk goed zouden doen. Voor Puk en Muk ligt de uitdaging er natuurlijk in om het zonder doel te kunnen. Om het gewoon goed te doen, zonder er ook maar één verhaal aan vast te koppelen.

– Marc Jikan Brookhuis