Pers


Nonomiya tempel KyotoIn de loop der jaren is er in de pers verslag gedaan van enkele van onze cursussen, zie Video en Audio. Daaronder staan diverse boeken, geschreven door zen-leraar Marc Jikan Brookhuis. 


Video & audio

In 2016 is een documentaire gemaakt over onze zomercursus Zen, Zang en Spel. Deze documentaire, uitgezonden op NPO2,  kunt u hier terug kijken. “Zen in Zang – Of bin ich mir kaum bewusst”.

Ook van onze cursus Zen & Boogschieten is in 2010 een documentaire gemaakt, zie: Zen & Boogschieten.

Van onze cursus Zen & Zang in Amsterdam is door de B.O.S. (Boeddhistische Omroep Stichting) in 2009 een radioreportage gemaakt: Zen & Zang (audio).

Een interview met zen-leraar Marc Brookhuis werd in 2011 uitgezonden door de B.O.S. Zie de link met daarin fragmenten uit dat interview met onderwerpen als: podiumangst, het belang van oefenen en koans: Interview Marc Brookhuis (audio).


Boeken (Marc Brookhuis)

Marc Brookhuis heeft diverse boeken geschreven over Zen, Mindfulness, Oosterse en Westerse filosofie. Zie de afbeeldingen hier onder.


Recensies


Mindfulness, aandacht voor nu:

“Brookhuis is coach en geeft les in zenmeditatie en mindfulness. Een klein boekje met hoofdstukjes als ‘Leven op de automatische piloot’, ‘We zijn niet ons denken’ en ‘we zijn niet ons gevoel’. Met aandachtsoefeningen natuurlijk.”

Zen en de kunst van Kwaliteit

“Zen en de kunst van kwaliteit’ geeft diepgang aan een begrip dat belangrijk is in ieders leven, maar dat al te vaak, onder druk van mercantiele en economische principes, zijn ware betekenis verliest.”

– Kwinta, Vlaams platform voor Kwaliteit (tegenwoordig Xelyo)

De Tao van het dirigeren (Jan Stulen)

(Marc Brookhuis schreef hier een bijlage voor over het Taoïsme)

“Maar dan is er die prachtige Zen-koan waarin een leerling aan zijn meester vraagt wat het geheim van het Boeddhisme is en hij als antwoord krijgt: “Drinken wanneer je dorst hebt, eten wanneer je honger hebt en slapen wanneer je slaap hebt.” Het is niet anders met dirigeren en dat maakt Stulens voortreffelijke boek – met twee voortreffelijke gastbijdragen van André Presser en Marc Brookhuis over respectievelijk het begeleiden van balletvoorstellingen en het Taoïsme – duidelijker dan welke andere publicatie over dit onderwerp.”

Zie het gehele verhaal hier: Tao van dirigeren