Wij werken op basis van zen en mindfulness. Daarbij gaat het vooral om het contact met het hier en nu, de werkelijkheid, met daarbij aandacht voor ons eigen bewustzijn. Zijn wij wakker in het hier en nu of juist verstrikt in onze gedachten?
Het zenboeddhisme is sinds de jaren 60 bezig aan een opmars in de westerse samenleving. Dat is ook niet verwonderlijk gezien de vele inzichten die zen te bieden heeft. Zen legt vooral de nadruk op de open geest of de geest van de beginneling. Vaak wordt onze geest echter beheerst door bubbels – waardeoordelen, positief of negatief – waarmee we naar de wereld om ons heen kijken. Zen biedt een manier om de eigen bubbels beter te zien en deze ook af en toe los te kunnen laten.
Zen is ook bekend dankzij koans, raadselachtige vragen als ‘Wat is het geluid van één klappende hand?’, of ‘Ik doe de lamp uit, waar is het licht gebleven?’ Het zijn vragen die o.a. bedoeld zijn om het rationele denken te doorbreken. Met logica zijn de vragen niet op te lossen, de antwoorden moeten als vanzelf opborrelen, bijvoorbeeld in meditatie.
Daarmee is tegelijkertijd de basis van zen genoemd, meditatie of op zijn Japans: zazen. Meditatie is niets anders dan geestelijk douchen. We scheppen de gelegenheid om alles wat in ons speelt te laten bedaren om vervolgens met een schonere geest weer deel te nemen aan het dagelijks leven.
Mindfulness, voortgekomen uit zen, is een aandachtstraining die tegenwoordig erg populair is. Mindfulness leert ons om met meer aandacht te leven in het hier en nu en ook dat wij meer zijn dan onze gedachten en gevoelens om vervolgens flexibeler in de werkelijkheid te staan.