Training


Zendo, Rurikouin tempel Kyoto4 & 2 biedt een uitgebreid programma aan trainingen en cursussen. Een groot aantal is gebaseerd op zen en mindfulness maar wij bieden ook trainingen op het gebied van lichaamsbewustzijn, filosofie en creativiteit.

Zie onderstaande links voor een impressie:

– Documentaire van de cursus Zen, Zang en Spel: “Zen in Zang – Oft bin ich mir kaum bewusst”

– Video-reportage van de cursus Zen en Boogschieten: “Zen, Zijn en Boogschieten”

– Radio-reportage van de cursus Zen en Zang: “Zen en Zang”

 

Categorieen

Onze trainingen zijn verdeeld in onderstaande categorieën.

  • Zen
  • Lichaamsbewustzijn
  • Creativiteit / Theater
  • Filosofie
  • Bedrijven

De meeste programma’s hebben een tijdsduurindicatie van 3 tot 5 dagen. Het aantal dagen kan, in sommige gevallen, naar wens worden ingevuld. Het programma wordt dan toegesneden op de duur. De minimale groepsgrootte is 5 personen, maximaal 15. Voor elk programma wordt gebruik gemaakt van ervaren coaches. Op de pagina Uitgelicht worden enkele programma’s nader toegelicht.

Het is aan te bevelen de programma’s enige tijd vooruit te plannen. Voor informatie of aanmelding, zie de gegevens onder Contact.  

Zen

Zen en Mindfulness

Mindfulness is tegenwoordig erg populair. Het wordt o.a. gebruikt als remedie tegen stress en depressies. De basis van mindfulness ligt in het zenboeddhisme. In dit programma staan beide thema’s centraal. Aandacht voor de wereld van zen en natuurlijk voor mindfulness. In de training worden o.a. diverse Hier en Nu oefeningen behandeld evenals specifieke zen-thema’s. Het boek “Mindfulness, aandacht voor nu” dient als basis van deze cursus.

Zen en Boogschieten

Een introductie in de wereld van zen en boogschieten, gebaseerd op het boek “Zen in de kunst van het boogschieten”. De kunst van het boogschieten is om die staat te bereiken waarin jij niet langer de pijl schiet, maar de pijl die zichzelf schiet. Daar is natuurlijk jaren lang training voor nodig maar in deze cursus wordt een basis gelegd. Voor een impressie van deze training zie deze beelden: “Zen, Zijn en Boogschieten”

Zen en Kwaliteit 

Een cursus waarin het thema kwaliteit centraal staat. Wat is het eigenlijk? Mede aan de hand van het zenboeddhisme wordt geprobeerd een beter idee te krijgen van kwaliteit en de wijze waarop we dit in ons leven en werk vorm kunnen geven. Naast meditatieoefeningen en discussies worden deelnemers uitgenodigd om te zoeken naar de kwaliteit in hun eigen leven. Waar zit dit precies? Of, waar wordt het gemist? Het boek “Zen en de kunst van kwaliteit” dient als basis van deze cursus.

Zen en zang

Klassieke zang vereist een bepaalde beheersing van het lichaam, een concentratie naar binnen dus. En tegelijkertijd,  zodra de stem klinkt, wordt er gecommuniceerd en is er een concentratie naar  buiten. Dit evenwicht is uiterst moeilijk.Het mooie van zingen is juist dat iedereen zijn of haar eigen geluid heeft maar hoe vind je hierin je balans? Een manier is Zenmeditatie. In zen is het de kunst om juist zonder je drukke hoofd aandacht te geven aan het nu en daarin ook spontaan kunnen zijn. Zen leert o.a. om de stroom van  gedachtes van een afstand te bekijken, het los laten van oordelen en de eigen stroom of energie  op gang te laten komen. In deze cursus, bedoeld voor klassieke zangers, is aandacht voor zen maar ook voor spel en zang. Voor een impressie, zie deze radio-reportage:  “Zen en Zang” of de documentaire  “Zen in Zang – Oft bin ich mir kaum bewusst”.

Lichaamsbewustzijn

YinYoga

YinYoga is een nieuwe yoga-vorm die steeds meer in de belangstelling staat. Deze vorm van yoga is ontwikkeld door Paul Grilley die Taoïsme, Tantra en Chakra-meditatie met elkaar verbindt. YinYoga biedt ruimte om de vele prikkels van het dagelijks leven even te laten zijn, en met rust en aandacht yoga te beoefenen. YinYoga is een langzame vorm van yoga waarin het verbeteren of laten stromen van de Chi centraal staat. Door de meridianen, waar Chi doorheen stroomt, te stimuleren, verbeteren we de werking van onze organen, helpen ons immuunsysteem en zorgen we voor een algeheel beter welzijn.

Verademing, aandacht voor de ademhaling

In deze training worden deelnemers in een veilige omgeving begeleid richting een juiste en ontspannen ademhaling. Een juiste ademhaling is van groot belang om goed te kunnen functioneren. Door een onjuiste ademhaling kunnen er bijvoorbeeld allerlei klachten ontstaan, doordat er in het lichaam een verstoorde bloedcirculatie ontstaat. Als we de ademhaling weer in de juiste ontspanning krijgen, wordt een goede basis gelegd voor een optimale gezondheid.

Theater

Van Niets naar Iets

Van Niets naar Iets is een theaterprogramma, waarin al spelenderwijs, vanuit het niets, een voorstelling wordt opgebouwd. Aan de hand van o.a. improvisatie oefeningen worden deelnemers mee genomen en uitgedaagd in het theaterspel. Deelnemers leren loslaten, en los gaan zonder zichzelf klein te houden. Het interne kritische stemmetje wordt even uitgezet, om open en vrij te durven spelen. Het programma is ideaal om het eigen gedrag te verbreden, een andere rol in het leven te spelen en mogelijk verborgen talenten te ontdekken. Behalve over theatermaken leren deelnemers vooral veel over zichzelf.

Filosofie

Onafhankelijk Denken  – filosoferen doe je zelf

Een introductie in de wereld van de filosofie met de nadruk op het eigen denken. Deelnemers worden uitgedaagd in het stellen van vragen, en in het bedenken van mogelijke antwoorden. Daarnaast is er aandacht voor filosofische thema’s, argumentatie en vooronderstellingen in communicatie en debat. Het boek “Onafhankelijk Denken”dient als basis van deze cursus.

Het Socratisch Gesprek

Het Socratische gesprek ontleedt zijn naam aan de filosoof Socrates die door middel van het stellen van vragen achter de waarheid probeerde te komen. Tegenwoordig wordt het Socratische gesprek gebruikt als een uitgebreid groepsgericht onderzoek op basis van een concrete vraagstelling. Denk aan specifieke vragen als: Moeten onze bedrijven / instellingen onderling meer gaan samenwerken?

Bedrijven

Alle hierboven beschreven trainingen worden ook voor bedrijven georganiseerd. Hieronder staan nog enkele open programma’s, specifiek gericht op het bedrijfsleven.

Teamdag(en)

Voor bedrijven organiseren wij ook teamdagen. De nadruk kan liggen op concrete casuïstiek maar ook op zaken als teambuilding. De inhoud wordt in gezamenlijk overleg samengesteld. In het geval van concrete casuïstiek (thematiek) wordt, met behulp van een ervaren coach, gesprekken gevoerd en wordt gereflecteerd op mogelijke onderliggende spanningsvelden. De gesprekken vinden plaats volgens een vast tijdschema en worden afgewisseld met de nodige ontspanning.

Wandelende Reflectie

Dit is een open programma waarvan de inhoud naar wens kan worden ingevuld. De gedachte is om als team, samen met een coach, wandeltochten in de vrije natuur te ondernemen (in Nederland, Duitsland of België). Het is een variant van het Overleg Op de Heide maar dan letterlijk in de natuur. Het is onder andere geschikt voor alternatieve vormen van brainstormen, teambuilding, visiebepaling etc. De achterliggende gedachte is dat we vaak helderder denken als we fysiek bezig zijn, zoals beschreven door psycholoog Piet Vroon in zijn werk over serieel en parallel denken. De wandeltochten zijn dusdanig samengesteld dat ze voor iedereen fysiek mogelijk zijn.

Persoonlijke vaardigheden

In dit blok staat het werken aan persoonlijke vaardigheden centraal. Denk hierbij aan concrete zaken als spreken in het openbaar, het houden van presentaties, het voorzitten van een vergaderingen of leiding geven in het algemeen. De training bestaat uit gesprekken en oefeningen en vindt plaats in 1-op-1 sessies.