Boten schommelen


‘Tja, boten schommelen nu eenmaal…’

Een korte zin slechts. Boten schommelen, want dat behoren ze te doen. De zin slaat op perfectie. Iemand reist van A naar B, en wil dat dit zo vlekkeloos gebeurt. Snel vooral, comfortabel ook en hij kiest ervoor om te reizen met een boot. Maar helaas, de boot blijkt onderweg nogal te schommelen. En daar had de reiziger niet op gerekend 🙂

Perfectie is 70 %, wordt binnen zen wel eens gezegd. Dat kan op meerdere manieren worden uitgelegd. Eén manier heeft te maken met ons idee van perfectie. Perfectie impliceert vaak een naadloze onderneming, vlekkeloos is misschien wel een beter woord. Iets waar niets op aan te merken valt, geen rimpels, geen scheurtjes, geen schommelingen. In dit soort denken schakel je het leven uit, dat wat er realistisch gezien bij hoort.

Bijvoorbeeld: Je hebt je leven efficiënt ingericht: Een belangrijke vergadering in de ochtend, daarna een zakenlunch. Dan om 13.30 naar het vliegveld. Een half uur in de auto, 3 uur in het vliegtuig. Precies om 17.00 in Barcelona, zodat om 18.00 de volgende belangrijke afspraak kan worden gehaald. Helaas, er blijkt onderweg nogal veel turbulentie te zijn waardoor je pas om 21.00 op je hotelkamer in Barcelona bent.

Misschien ben je enigszins vergeten dat je met een uniek toestel reist, een vliegtuig. Een reis die bovendien onderhevig is aan talloze natuurkrachten. Een reis waar veel werk voor verzet moet worden voordat het vliegtuig zelfs maar van start kan. Een vliegtuig dat een enorme hoeveelheid reizigers moet vervoeren, een vliegtuig dat in de juiste banen moet worden gemanoeuvreerd op diverse vliegvelden, en ga zo maar verder.

De onvoorspelbaarheid, de kreukels horen bij het leven. Perfectie in de zin van vlekkeloosheid, iets dat volledig soepel gaat, is niet heel realistisch. Het tegenwoordige schoonheidsideaal, gericht op het perfecte lichaam of het perfecte gezicht, is gebaseerd op hetzelfde idee. Alles is gladgestreken, rimpels zijn verdwenen. Het leven is er uit en juist dat maakt het vaak zo onecht en meestal ook nogal oninteressant.

En… als iets echt vlekkeloos gaat, ga dan op zoek naar datgene wat uit zicht wordt gehouden. Ga op zoek naar dat wat niet verteld wordt: “Als iets te goed klinkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.”

– Marc Jikan Brookhuis